30.4.2019
V tomto školním roce si náš Ekotým ZŠ a MŠ Tyršovy z Prahy Jinonic přidal dvě nová témata – Doprava i Jídlo a svět. Na podzim jsme ve spolupráci s organizací Pražské matky realizovali Pěší den. V akci Zelené kilometry naše škola zvítězila s počtem 9,3 km na žáka.
Také jsme se zúčastnili workshopu na téma Jídlo a svět, které pořádalo analytické centrum Glopolis a vzdělávací organizace Tereza, která zajišťuje mezinárodní program Ekoškola v ČR. Na tomto semináři jsme mohli načerpat spoustu informací a nápadů pro realizaci nového tématu.
Začali jsme analýzou školní jídelny. Zjistili jsme, že naše jídelna nepoužívá palmový olej, vaří často z čerstvých surovin a 4x až 5x týdně je jedno ze dvou jídel bezmasé. Problémem je, že děti odnáší zbytky, zejména u masitých jídel a dochází tak k plýtvání jídlem. Proto jsme se v ekotýmu zaměřili na tuto problematiku. Žákyně osmé třídy Lucie Chalupníková, Sára Hermanová a Anna Vondrová vytvořily velice pěknou a zajímavou prezentaci s názvem Plýtváš jídlem i ty? Prezentace jsou dvě, pro první a druhý stupeň ZŠ. Jsou doplněny vtipnými videi, které nám poskytla organizace Glopolis. V prezentacích se žáci od prvních až do deváté třídy dozvěděli spoustu zajímavých informací.
Potravinářská výroba dnes přispívá ke globálnímu oteplování více, než zplodiny z aut, letadel a vlaků dohromady. Je hlavní příčinou odlesňování a šíření pouští. Bohužel 1/3 jídla na světě se až na talíře nedostane. Je to neuvěřitelných 1,3 mld tun jídla. Takové množství potravin by každý rok stačilo pro 3 mld lidí, což je čtyřikrát více, než počet hladovějících ve světě. Největší podíl na tom mají domácnosti ( 41% ), zemědělství (34%), výroba (12%), skladování (7%) a distribuce (5%). Každý Evropan vyhodí 96-115 kg jídla za rok. Celosvětově se ročně znehodnotí až 45% vypěstovaného ovoce a zeleniny. Důvodem je, že se rychle kazí a je tedy nutné je sníst brzy po zakoupení.
Proč záleží na zodpovědné spotřebě potravin? Například proto, že k pěstování krmiva pro dobytek se využívá 1/3 světové orné půdy. Do roku 2050 se předpokládá, že to bude až 1/2. Dále proto, že roste počet obyvatel, mění se klima a bude nutné lidstvo uživit.
A co proto můžeme udělat my?
To je nejdůležitější pravidlo, kterým by se měly řídit naše domácnosti. Mnoho lidí nakupuje velké množství potravin, které pak nestačí sníst a průběžně je vyhazují do odpadu. Děti by se měly už v rodinách učit vážit si jídla a neplýtvat s ním.
Po zhlédnutí prezentací žáci ve třídách o této problematice diskutovali a následně vytvářeli plakáty na toto téma. Nejzdařilejší jsme vystavili na chodbách školy a ve školní jídelně. Budeme pokračovat v osvětě a doufáme, že se časem podaří snížit množství zbytků jídel ve školní jídelně.
Ilona Fibichová a Ekotým ZŠ a MŠ Tyršova
Tyršova základní škola a mateřská škola
Praha 5 – Jinonice
U Tyršovy školy 1/430
235 510 253 - ředitel
info@tyrsova.cz
další kontakty
Tyršova základní škola a mateřská škola
Praha 5 – Jinonice
U Tyršovy školy 1/430
příspěvková organizace
733 728 032 - ředitelka
info@tyrsova.cz
další kontakty