12.4.2017
Na Základní škole Tyršova v Praze Jinonicích proběhl projektový den, jehož cílem bylo přiblížit všem žákům jednotlivé regiony České republiky a pro ně typické druhy pěstovaných plodin a vyráběných potravin. Žáci si při tom uvědomili, že máme dostatek vlastních zemědělských surovin pro přípravu zdravých pokrmů, a že nakupováním českých surovin podpoříme naše farmáře a nezatížíme životní prostředí dovozem potravin z EU nebo vzdálenějších zemí.
Českou republiku rozdělili na deset regionů, a ve škole tak vzniklo jedenáct samostatných stanovišť. Na každém stanovišti se žáci dozvěděli mnoho nových informací o jednom regionu, blíže si představili jednotlivé potraviny, poznali nové tradice a pronikli do tajů některých receptur.
Stanoviště nabízela různorodé aktivity. Na některých stanovištích žáci plnili úkoly, třídili potraviny na zdravé a nezdravé, soutěžili, stali se chemiky; jinde si připravili svůj obložený chlebíček, mošt z ovoce a zeleniny, a na dalším zpívali písničky s tématem jídla, ochutnávali svůj oblíbený zdravý nápoj, ochutnali nevšední snídani, vytvářeli reklamní plakát nebo poznávali suroviny svými smysly.
Žáci oslovili firmu Country Life, která udělala prezentaci některých svých výrobků a žákům tak poskytla nový rozhled. Seznámili se s novými produkty, dozvěděli se mnoho nových informací, zjistili, kdo je to vegetarián či vegan, a přitom ještě ochutnali něco zdravého.
Hlavní organizátorkou projektového dne byla paní učitelka Olga Moravcová z 1. stupně. Pomáhali ji dva kolegové z 1. a 2. stupně a samozřejmě žáci 8. a 9. třídy, kteří vysvětlovali, prezentovali jednotlivé regiony a obsluhovali jednotlivá stanoviště.
Projektový den se všem velice líbil, především děti aktivity velmi bavily. Na konci jednotlivé skupiny dětí odprezentovaly výsledky z jednotlivých stanovišť. Žáci si uvědomili a poznali rozmanitost naší krajiny, krajinné zvyklosti, různé klima, úrodnost půdy, ale především zvyky a jedinečné receptury každého regionu, které se dědí od nepaměti. Některé receptury daleko přesáhly hranice naší republiky. Žáci se dozvěděli, proč jsou zrovna na Valašsku „trnky, zemňáky, špek a zelé živobytí celé“, proč jsou hanácké omáčky bohaté a proč se v jižních Čechách mohlo másla pořádně zakrajovat apod. Každý tuzemský region má recepty, které jsou jedinečné.
Tyršova základní škola a mateřská škola
Praha 5 – Jinonice
U Tyršovy školy 1/430
235 510 253 - ředitel
info@tyrsova.cz
další kontakty
Tyršova základní škola a mateřská škola
Praha 5 – Jinonice
U Tyršovy školy 1/430
příspěvková organizace
733 728 032 - ředitelka
info@tyrsova.cz
další kontakty